Este blog presenta novedades relativas a los intereses que me mueven por este mundo digital: lecturas, novedades sobre lectura fácil -tema que originó este espacio ya hace unos años-, experiencias docentes y materiales didácticos, y información sobre aspectos de corrección y traducción lingüísticas.

dijous, de juny 17, 2010

Lectura Fàcil a Tortosa

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa ens ha fet arribar un article d'opinió sobre els Clubs de Lectura Fàcil, signat pel Director del Consorci de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, Jordi Duran. L'article es va publicar el dimecres 16 de juny al diari El Punt. Aquí teniu l'enllaç directe a la notícia i l'article íntegre més a baix.


LECTURA FÀCIL A TORTOSA 

Des de fa un parell d'anys, la biblioteca Marcel·lí Domingo, de Tortosa, participa en un pla pilot de foment de l'anomenada lectura fàcil. L'objectiu del projecte és posar a l'abast dels col·lectius que tenen dificultats per a la comprensió lectora grans títols de la literatura universal o obres divulgatives de tota mena escrites mitjançant un llenguatge planer. Els llibres de lectura fàcil estan redactats amb paraules senzilles, amb frases d'estructura lògica, amb descripcions cronològiques dels esdeveniments... En fi, que posen en pràctica allò tan sabut i tan difícil alhora: construir textos clars, breus, senzills, concisos... tal com recomanen tots els llibres d'estil del món mundial. Segons les dades que facilita l'Associació Lectura Fàcil, es calcula que un 30% de la població té dificultats lectores, una xifra que en segons quina mena de textos, com ara en els de caire jurídic, s'incrementa sensiblement. La iniciativa de la biblioteca tortosina és una història d'èxit. Fins al moment s'han format una tretzena de grups de lectura fàcil arreu de la ciutat. Són grups de tipologia diversa. N'hi ha d'integrats per persones estrangeres que estan en procés d'aprenentatge de la llengua catalana, n'hi ha de gent gran, de persones que tenen alguna mena de disminució... Al llarg de l'any són centenars els exemplars que presta la biblioteca a aquests lectors novells o veterans que gràcies a la lectura fàcil poden accedir a obres literàries tan diverses com L'odissea o Moby Dick. En la cloenda del curs 2009-2010, celebrada recentment, es va donar a conèixer que la Generalitat de Catalunya ha volgut premiar la implicació de la biblioteca Marcel·lí Domingo en aquest àmbit, i li ha ofert quatre activitats de promoció de la lectura que s'hauran de desenvolupar.

Jordi Duran

2 comentaris:

  1. Rocío,

    Felicitats per la bona feina que fas! A veure si cada vegada es coneix més la Lectura Fàcil.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Gràcies, Núria. Tot un plaer saber que entres al blog i gaudeixes de les nostres activitats. Salutacions cordials!!!

    ResponElimina