Este blog presenta novedades relativas a los intereses que me mueven por este mundo digital: lecturas, novedades sobre lectura fácil -tema que originó este espacio ya hace unos años-, experiencias docentes y materiales didácticos, y información sobre aspectos de corrección y traducción lingüísticas.

dimecres, de novembre 24, 2010

Anem a veure l'exposició La maternitat d'Elna. Bressol de l'Exili. 1939-1944.

Del 17 de novembre al 29 de novembre del 2010 l'auditori Museu Vallhonrat (C. Sant Pere, 77-79) de Rubí acull l'exposició La maternitat d'Elna. Bressol de l'Exili. 1939-1944, exposició que documenta un moment històric de gran transcedència política i social per al nostre país, al mateix temps que mostra una experiència plena de vida i de llum en un dels moments més cruels i negres de la nostra història: els anys posteriors a la Guerra Civil Espanyola i l'Exili que van haver de patir molts dels ciutadans d'arreu del país.

Com que al nostre Club de Lectura Fàcil estem immersos en una història que recrea, també, aquesta experiència de l'exili, Les mateixes estrelles de Nüria Martí, m'ha semblat molt encertat aprofitar aquesta mostra i visitar-la amb el grup que assisteix cada divendres a llegir a la biblioteca. Hi anirem diumenge al matí tots plegats, espero que amb moltes ganes de treure partit d'aquesta exposició.

La Direcció General de la Memòria Democràtica ha assumit la tasca de difondre la història de la Maternitat en compliment del protocol de col·laboració entre l'Ajuntament d'Elna i el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, signat a Elna, el 14 de juliol de 2005.

Aquesta exposició mostra la trajectòria de la Maternitat d'Elna i com Elisabeth Eidenbenz va donar l'oportunitat a moltes dones i nadons de sobreviure. La immensa majoria d'exiliats republicans van ser internats per l'Estat francès en els oficialment denominats "camps d'acolliment". Es tractava de veritables camps de concentració sense cap condició sanitària. L'índex de mortaldat en parts als camps era de gairebé el 95% (moria la mare, l'infant o tots dos). Davant d'aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa, va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d'Elna una maternitat. Allà atenia les parteres procedents dels camps i dels seus fills. Entre el 1939 i el 1944, hi van néixer 597 infants, la major part fills d'exiliades procedents de Catalunya.

Al següen enllaç podreu trobar un material didàctic elaborat per la historiadora Assumpta Montellà, autora del llibre La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats, que us pot ser de gran utilitat per a comprendre l'abast d'aquesta mostra. A més a més, Assumpta Montellà oferirà una xerrada avui dimecres 24 de novembre, a les 19 h, al mateix auditori on té lloc l'exposició.