Este blog presenta novedades relativas a los intereses que me mueven por este mundo digital: lecturas, novedades sobre lectura fácil -tema que originó este espacio ya hace unos años-, experiencias docentes y materiales didácticos, y información sobre aspectos de corrección y traducción lingüísticas.

diumenge, de maig 02, 2010

Èxit de Montse Flores en la presentació del seu llibre L'aigua del Rif.

Estem contents, molt contents, de tenir una escriptora a Rubí que es diu Montse Flores. Contents, no només per la seva vàlua com a persona, que és altíssima, sinó, també, per la tasca que fa ensenyant llengua a col·lectius d'adolescents i adults, però també, ara, com a escriptora de novel·les en format Lectura Fàcil. Jo estic molt contenta, i els meus alumnes, també. Ja tenim un llibre nou per a llegir, i és un plaer que l'autora sigui ella. Ja ho he dit!!! L'aigua del Rif representa, sens dubte, un nou valor afegit: si ens mancaven textos adequats per a públics amb necessitats lectores especials, en el cas del grup d'adults aquesta mancança encara era força més evident. No sempre els temes, els assumptes tractats en llibres "fàcls", eren aptes per a persones grans amb un grau baix d'alfabetització o per a immigrants que procedeixen d'altres països i que, sovint, tenen uns referents culturals certament allunyats dels nostres... i aquest fet ens feia una mica la feina difícil als professors o conductors d'aquests clubs, que havíem de buscar, desesperats, textos a mida i requeriment dels diferents grups d'aprenents. Aquest volumet, doncs, és una aportació més, molt valuosa, a aquesta petita biblioteca de textos en format Lectura Fàcil, i ens omple d'orgull que, a més, la història narrada sigui tan emocionant i tan propera. Algunes de les paraules inicials del llibre ja demostren aquesta sensibilitat de l'autora per allò que és "diferent" sense ser-ho, per allò que conviu amb nosaltres, però que alhora sembla que se separa pels impulsos d'una societat no sempre justa en les seves actuacions, en un grup d'edat certament fràgil, com és l'adolescència, i en una situació familiar complicada que afavoreix el dubte constant del protagonista sobre la seva mateixa raó de ser. Us penjo aquí la petita mostra que ofereix la contraportada del llibre com a tast a una lectura que us recomano vivament:

Durant l'any, a Rubí, sóc el fill de la  Fatima del 4t 3a, 
la Fatima, la marroquina, la del mocador.
Quan arribem al Marroc a l'estiu,
ens reben com a triomfadors
perquè portem un cotxe millor que el dels cosins,
perquè la mare els porta colònia,
bicicletes per als més petits i roba de marca. [...]

Una vegada vaig sentir algú que deia:
si no puc viure al lloc que estimo,
he d'estimar el lloc on m'ha tocat viure. 

El llibre, a més, es va presentar el passat 30 d'abril a l'auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler amb un èxit d'assistència sense precedents. Aquest fet fa augurar un futur esplendorós per a la nostra autora, i un reconeixement a l'Associació Lectura Fàcil per la feina d'adaptació i creacíó de textos adaptats a aquestes necessitats lectores. Ens felicitem per tot plegat, i confiem que aquest no sigui ni el primer ni l'últim esdeveniment que tingui la lectura fàcil com a protagonista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada